Jouw gezondheid, jouw keuzes, jouw leven

Teamprestaties, wat werkteams kunnen leren van voetbal en tennis.

26/9/2022

Afgelopen week heeft het nieuws me vooral geïnspireerd wat betreft mijn blog. Ik heb veel mooie dingen gezien ophet gebied van teamsamenstelling en presteren. En wat een mooie lessen zijn eruit te halen voor iedereen die graag wil presteren of die zijn team graag laatpresteren.

 

Teamsamenstelling

Nergens lijden of floreren de resultaten zo onder de teamsamenstelling als in de teamsport. Een goed team zet goede resultaten neer. Een team waarvan de samenstelling niet optimaal is, zalminder presteren. Ook als de individuele kwaliteiten uitstekend zijn.

Een mooie uitspraak hierover afgelopen weekend in de krant, was die van een trainer. Die zei: “we schrijven graag geschiedenis, maar we zijn ook zoekende op een aantal posities”. De lat wordt duidelijk hoog gelegd, maar tegelijkertijd geeft hij aan dat het een proces is waarbij gekeken wordt naar welke kwaliteiten je waar en wanneer nodig hebt. Kort door de bocht: heb je als trainer alleen maar goeie keepers om uitte kiezen op het veld, dan zal je de wedstrijd niet gaan winnen. Misschien welgeschiedenis schrijven, maar dan helaas om de verkeerde redenen.

En om nog een andere reden is deze uitspraak mooi. Deze trainer heeft met zijn team een missie. Namelijk: geschiedenis schrijven. Een gezamenlijke missie verbindt het team, verbindt de teamleden. Het is een startpunt om doelen op te formuleren. Wat gaan ze dan voor doen om die missie te volbrengen? En die doelen leiden weer tot vragen als wat je daar dan voor nodig hebt. Welke kwaliteiten heb je nodig? Welke kwaliteiten heb je al en waar moet aan gewerkt worden. Van welke kwaliteiten heb je wellicht meer nodig?

 

Werkvloer

In mijn werk carrière heb ik al meerdere keren het werven en selecteren van personeel mee mogen maken. Er is dan een functieomschrijving, met daarbij vaak een aantal persoonskenmerken die de kandidaat moet hebben. Maar zelden werd er gekeken naar de kwaliteiten die er al waren in het team en wat een goeie toevoeging zou kunnen zijn om de teamdoelen of de missie van het team te behalen. En hoewel een werksituatie  niet geheel hetzelfde is als die in de sport, loont het wel om te kijken wat je nodig hebt om het team mee te completeren.

De reden waarom hier vaak niet volledig naar gekeken wordt is omdat er groter risico bestaat op rivaliteit en conflict. Hoe meer divers je team in kwaliteiten en kenmerken, hoe meer kans op botsingen tussen die kwaliteiten. Is de één goed in de details en de ander inde grote lijnen, dan kan dit op een gegeven moment botsen. Toch zijn ze beide soms ook nodig en hebben ze beide een meerwaarde bij het behalen van teamdoelen.

Tennissers Roger Federer en Rafael Nadal hebben afgelopen week hierin een prachtig voorbeeld gegeven en ons een belangrijke les meegegeven.

 

Gezonde rivaliteit

Toptennisser Roger Federer nam deze week afscheid van het tennissen. Na lange tijd van blessures en niet helemaal meer kunnen revalideren, heeft hij moeten besluiten een punt  te zetten achter zijn carrière. Maar dan niet zonder mooi afscheid in de vorm van een dubbel met Rafael Nadal naast hem.  Laatste noemde in zijn afscheidsstatement Roger Federer zijn vriend en rivaal.

Doordat ze beiden zo gedreven zijn in hun sport, en ze beiden vooral willen winnen, werd de rivaliteit een motivatie om beter te zijn. Met andere woorden, ze haalden het beste in elkaar naar boven, juist omdat ze tegenover elkaar stonden.

Ook hier geldt: sport en werk zijn niet hetzelfde. Toch valt ook hier veel te leren als het gaat om presteren en teamsamenstelling.  Een goed functionerend team, daar halen de leden het beste in elkaar naar boven. De prestaties van de één werken motiverend voor het team. Verschillen mogen er zijn en worden juist benut ten behoeve van het resultaat van het gehele team en zijn daarmee een kracht geworden.

 

Er is veel te leren van de sport .Dat is waarom ik het zo mooi vind.

 

Yolanda van Wanrooij