Jouw gezondheid, jouw keuzes, jouw leven

Van goed naar beter

5/9/2022

Blog 2: van goed naar beter

 

Wanneer is er sprake van een goed functionerend team? Wanneer functioneer jij goed?

Er zijn al heel wat deskundige mensen geweest die over die vragen hun hoofd gebogen hebben om vervolgens met diverse kenmerken te komen die garant staan voor “goed functioneren”.

En afhankelijk van het boek wat je leest, zijn de rijtjes met kenmerken langer of minder lang. Een aantal kenmerken vind je echter altijd wel terug.

Vertrouwen: In een team is er over en weer vertrouwen tussen de teamleden. Je ervaart het vertrouwen wat anderen in je hebben en je geeft vertrouwen aan anderen. Vertrouwen kan ervaren en geuit worden op verschillende manieren. Daarnaast kan je vertrouwen ook zien als zelfvertrouwen en het vertrouwen in de mensen om je heen.

Plezier: Heel belangrijk. Je wil plezier beleven bij wat je doet. Of je nu alleen werkt, of sport, of je doet dit in een team. Als het plezier er niet meer is, zal dat direct terug te zien zijn in het functioneren.

Zinvol bezig zijn: Mensen zijn graag zinvol bezig. We willen er een “waarom doe ik het?” aan kunnen koppelen en deze vraag ook kunnen beantwoorden. Dat geeft de motivatie om het werk, de taak, de sport te blijven doen. Deze lijst is, zo gezegd, niet volledig. Maar, mijns inziens, zijn dit wel belangrijke kenmerken van goed functioneren.

Nu even een klein zijstapje. Toen ik nog op school zat en ik had het “goed” gedaan, dan kwam dat neer op een 7 of 7,5. Mooie cijfers uiteraard en op school was dit voor iedereen een acceptabel goed resultaat. Maar nu terug naar jou of jouw team.  Ben je blij en tevreden met de 7 of 7,5, dan is dat helemaal goed. Vier dat succes! Maar wat nou, als je daar niet tevreden mee bent? Je wil niet goed functioneren, maar je wil excellent functioneren. Je wil meer uit jezelf halen. Of uit je team. Hoe kom je dan van die 7 naar een 8? Of nog hoger?

Groeimindset

Dit vraagt een groeimindset. Denken in groei, progressie, leren door doen. En dat betekent: nieuwe dingen proberen, dingen eens anders doen, fouten maken, successen boeken. En dan levert dat heel veel kritische vragen op aan jezelf of aan je team. Hoe ga jij of hoe gaat je team om met fouten en successen? Ligt de nadruk bij gemaakte fouten vooral op het voorkomen dat het nog eens gebeurt? Of op individueel leren? Of wordt er open, niet oordelend, over gesproken? Hoe worden successen gedeeld, de kleine en grote successen? Worden ze gezien en kan je ze benoemen? Kunnen groeien van goed naar excellent, of dit nu voor jou als individu geldt of voor een team, betekent ook dat talenten herkend worden en ingezet worden in hun volle potentie. Voor een team komt daar nog extra bij dat je elkaars talenten kent en dat die ingezet worden ten behoeve van de teamresultaten. In hoeverre leiden individuele- en/of teamdoelen daadwerkelijk tot progressie in kwaliteit, resultaat en prestatie?  Of, hoe zorg je ervoor dat dit wel het geval zal zijn?

Ook deze vragen zijn eindeloos aan te vullen. Maar durf je hier naar te kijken en hier eerlijk op te antwoorden, dan ben je al aan het groeien. Groei zit soms in kleine dingen.

Maar, wil jij groeien in je talent, in je prestaties, in de resultaten die je behaalt?  Wil jij geen 7 zijn, maar een 8 of een 9? Begin met het beantwoorden van deze vraag: wat doe jij, of wat doet je team anders / beter bij die 9? Hoe ziet dat er uit? Beschrijf dat eens, zo concreet mogelijk! Dan is al veel werk gedaan!

Niet altijd makkelijk, wel altijd lonend

Groeien en leren is niet altijd makkelijk. Het kan behoorlijk oncomfortabel worden. Je doet dingen die je niet eerder hebt gedaan. Je ervaart nieuwe dingen. Dingen gaan soms niet zoals gepland. In een team kan er wrijving ontstaan, conflicten. Maar, met de juiste begeleiding, met vertrouwen en met plezier in wat je doet, zal het hoe dan ook lonend zijn om de groei aan te gaan.

 

Yolanda van Wanrooij

info@enjoyvitaal.nl